Behandelingen

Behandelingen in de Egelopvang

Naast de verzorging van de egels (zoal voeren van babyegels, hokken verschonen enz.) worden in de Egelopvang ook grotere behandelingen uitgevoerd.

Kleine wonden
Egels die kleine wonden hebben opgelopen, worden behandeld met medicijnen en wondverzorging. De belangrijkste oorzaken van wonden bij egels zijn aanrijdingen, snoeiwerkzaamheden, klem gezeten hebben of infecties door vliegenmaden. Wonden worden meestal veroorzaakt door maai- en snoeimachines en honden met een jachtinstinct.

Inwendige parasieten
Egels die inwendige parasieten bij zich dragen, worden in de opvang behandeld met medicijnen. Veel voorkomende parasieten zijn long(haar)wormen, darm(haar)wormen, schimmels, darmzuigwormen, lintwormen en coccidiose.

Uitwendige parasieten
Onder de uitwendige parasieten vallen mijten, vlooien, teken, vliegeneieren of -maden, schimmels en schurft. Egels met deze parasieten worden bij binnenkomst in de opvang van de parasieten ontdaan door ze handmatig te verwijderen, door toediening van medicijnen en/of door een badje met medicijnen.

De meeste mensen denken dat egels altijd uitwendige parasieten bij zich dragen, maar dit is niet het geval. Pas wanneer een egel ziek wordt, biedt hij geen weerstand meer en juist daardoor loopt hij de parasieten op.

Longonsteking
Er komen ook egels bij ons terecht die last hebben van bacteriële infecties in de longen en luchtwegen (longontsteking). Deze worden behandeld met medicijnen.

 

Dierenarts

Als er egels binnen worden gebracht die zodanig gewond zijn dat Stichting Egelopvang Roosendaal ze zelf niet kan behandelen, en deze egels dringend een dierenarts nodig hebben, gaan we hiermee naar Gezelschapsdierenkliniek Roosendaal. Het gaat dan om gevallen van gebroken pootjes, ernstige wonden en egels die in prikkeldraad verstrikt zijn geraakt etc.

IMG_8175      IMG_8171

 

 

Fotovoorbeelden van behandelingen en aandoeningen

De bovenstaande aandoeningen worden hier aan de hand van foto’s beschreven, zodat mensen kunnen herkennen wat er met de gevonden egel aan de hand is.

 

STi6 egel 24-7 001
Wonden bij egels worden eerst in de Egelopvang schoongemaakt en ontsmet. De egel wordt tevens behandeld met antibiotica en indien nodig wordt hij nog naar de dierenarts gebracht voor hechtingen. De nabehandeling vindt plaats in de Egelopvang.

 

 

DSCN1750[1]

De egel op deze foto heeft vliegeneitjes op zijn vacht. Dit is ontzettend gevaarlijk en de eitjes moeten zo snel mogelijk verwijderd worden voordat ze uit kunnen komen. Als ze uitkomen wordt de egel namelijk levend opgegeten door de maden. Dit is een vreselijke, pijnlijke dood.

 

 

Egel 10-07-2010 002

Deze egel zat verstrikt in prikkeldraad, waardoor hij een zeer grote wond had. Na aankomst in de Egelopvang is hij direct naar de dierenarts gebracht om de wond te laten hechten. Gelukkig is deze grote wond toch nog hersteld en is de egel weer in de natuur vrijgelaten.

 

 

IMG_8173

Deze egel had een gebroken achterpoot, die tevens ontstoken was. Het pootje was niet meer te redden en is door de dierenarts geamputeerd. Deze egel hebben we desondanks nog in de natuur vrij kunnen laten. Ook met maar drie pootjes kunnen zij zich vaak nog redden.

 

 

DSCN1660[1]

Deze egel is verstrikt geraakt in een net dat over fruitplanten heen was gespannen. Wij adviseren om deze reden zulke netten minstens 20 cm van de grond te hangen zodat een egel er onderdoor kan lopen. Deze egel heeft er geen verwondingen aan over gehouden, maar als hij niet gevonden was, zou hij het niet hebben overleefd.