Tuintips

Ziet u graag egels in de tuin? Houdt dan het beheer en de inrichting ervan vooral natuurlijk. Hoe minder tegels, hoe meer egels!

 • Gebruik geen slakken-, muizen-, of rattengif of pesticiden in de tuin. Egels krijgen dit gif ook binnen en zijn dan ten dode opgeschreven. Bovendien kan een egel in één nacht wel 40 slakken eten. Gunstig dus voor uw tuin!
 • Een loopplankje in de vijver of het zwembad zorgt ervoor dat een te water geraakt egel er weer zelf uit kan klimmen. Ook ondiepe en begroeide vijverranden helpen een egel om uit het water te komen en bieden tegelijkertijd een goede plek om te komen drinken.

Egel_zwemt_in_vijver_Jeroen_Visser2014-08-09 17.37.34.2

 

 

 

 

 

 • Een vogelbadje op grondniveau is ook een geschikte drinkplaats voor egels. Zeker tijdens droge zomerdagen kan dit een zeer welkome uitkomst bieden.

Coby met kroost      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • In een langdurige winter of koude lente, als er nauwelijks voedsel te vinden is wanneer de egels uit hun winterslaap komen, kan het geen kwaad om bij te voeren. Kattenbrokjes zijn gezond en ze vinden dit erg lekker.

DSCN1633[1]

 • Een dichte begroeiing van bloemen en planten, zowel hoog als laag bij de grond, is voor egels prettig om doorheen te lopen vanwege de beschutting.

2014-08-09 17.37.03

 • Compost- en bladerhopen en stapels takken en stenen met holtes zijn geschikte schuil- en overwinteringsplaatsen voor een egel in de tuin. Egels maken hier soms ook nestjes in voor hun jongen. Het beste is om de hopen met rust te laten tijdens deze periodes. Een egel is ongeveer van november tot maart in winterslaap en krijgt nestjes rond juni-juli. Wanneer u de hopen wilt opruimen of verbranden, controleer dan eerst of er een egel onder zit.
 • Ook in een egelhuis kunnen egels overwinteren of een nestje maken. Deze zijn kant en klaar in verschillende varianten te koop, maar het is ook leuk om er zelf een te maken. Zet het egelhuis bij voorkeur in een rustig hoekje van de tuin, met de achterkant naar het noorden of noord-oosten zodat er geen wind binnen waait en de ingang iets schuin naar beneden zodat er geen water naar binnen loopt.

egelopvang5 egelhuis gesl tuin 1 egel 3

foto   foto (1)

 • Een tuin die geheel afgesloten is door een muur of schutting is moeilijker te bezoeken door egels. Als de omheining enkel open is aan de kant van een autoweg, kan het voor de egel zelfs gevaarlijk zijn om de tuin te bezoeken of te verlaten. Door in de omheining aan de grond kleine openingen van ongeveer 15 cm hoog en breed aan te brengen, kan een egel veilig van de ene naar de andere tuin lopen.

2014-06-15 17.53.112014-08-09 17.37.59

 • In plaats van een schutting is een heg ook heel geschikt. Deze biedt beschutting en de egel kan erdoor heen lopen. Soms bouwen ze er zelfs een nestje in.
 • Een egel kan ernstig verstrikt raken in netten, ijzerdraad en prikkeldraad en hierdoor gewond raken. Hang deze dus niet tot de grond, maar houdt een minimumhoogte van 30 cm aan.
 • Ook rechthoekig schapengaas is een gevaar voor egels. In plaats daarvan kan beter kippengaas of ruitvormig gaas als afscheiding worden gebruikt. Ook hierin kunnen aan de grond een aantal kleine openingen worden aangebracht, waar de egels gemakkelijk doorheen kunnen lopen.
 • Laat geen afval, glazen potjes, blikken, spijkers of (prikkel)draad e.d. in de tuin rondslingeren. Egels zijn erg nieuwsgierig en als ze deze spullen gaan onderzoeken kunnen ze hierin vast komen te zitten of zich eraan verwonden.
 • Wees voorzichtig met grasmaaiers en bladerzuigers!
 • Sluit schuurtjes, garages en stallen ’s nachts af, zodat egels er niet per ongeluk in opgesloten worden of er een nestje gaan maken.